top of page
Yazarın fotoğrafıÖzgür Barış Karaca

4 Eylül 2023 Haftalık Ekonomik Bülten


Haftalık Ekonomik Bülten



Dünya


ABD'de Ağustos ayında tarım dışı istihdam 187 bin arttı. Ekonomistlerin beklentisi artışın 170 bin olacağı yönündeydi. Temmuz ayında 187 bin olarak açıklanan veri 157 bine revize edildi.

Ülkede işsizlik yüzde 3,5'ten yüzde 3,8'e yükseldi.


ABD'de federal mahkeme, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) kripto varlık yönetimi şirketi Grayscale'in spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunu reddetme kararını bozdu.


Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını 200 baz puan düşürdü


Çin’de Caixin imalat PMI endeksi Ağustos ayında beklenmedik şekilde Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Endeks 51 seviyesi ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.


Çin’de büyük şehirlerdeki konut alımına yönelik mortgage kurallarının esnetilmesi başta gayrimenkul şirketleri olmak üzere Çin hisselerinde büyük bir ralli yarattı.


Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 5,3 artış gösterdi. Euro Bölgesi'nde TÜFE, Ağustos'ta bir önceki aya göre ise yüzde 0,6 arttı


AB ülkeleri son dönemde Rusya'dan savaş öncesine kıyasla daha fazla miktarda LNG ithal ediyor. Rusya'nın LNG ihracatında AB ülkelerinin payı 2021'in ocak-temmuz döneminde yüzde 39 seviyesindeyken, bu oran 2022'de yüzde 49'a, 2023'te yüzde 52'ye tırmandı. Böylece, AB ülkeleri savaşa rağmen Rus LNG'sinin yarıdan fazlasını satın aldı.


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19 vakalarında Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 38 artış yaşandığını, dünya genelinde 1,4 milyonun üzerinde vakanın rapor edildiğini duyurdu.



Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları


IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, enflasyonu hedeflenen seviyeye döndürme mücadelesi sürerken küresel faiz oranlarının uzun bir süre yüksek kalmasını beklediklerini ifade etti.


Moody's, Çin'in bu yıl için büyüme tahminini yüzde 5'te tuttu, ancak 2024 tahminini daha önce yüzde 4,5'ten yüzde 4,0'a düşürdü. ABD yüzde 1,1'den yüzde 1,9'a yükseltti


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin ekonomisine ilişkin 2023 yılı büyüme tahmininin yüzde 4,8’e düşürüldüğünü bildirdi


Morgan Stanley Avrupa Merkez Bankası’na yönelik tahminlerinde değişikliğe gitti. Kurum ekonomistleri son ekonomik göstergeler nedeniyle AMB’den bu ay yeni bir faiz artışı beklemiyor.


Bank Of America stratejistleri Fed'in faiz artışına şimdilik son vermiş olabileceğini ancak gelen istihdam verilerinin ekonomide "sert inişe" işaret ettiğini ve hisselerde çekilme beklediklerini belirtti.


Moodys Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği bildirildi.



Türkiye



TÜİK Ağustos enflasyon verileri açıklandı, TÜFE, Ağu'23 - TÜFE aylık %9,09 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %58,94 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %64,85 oldu.


Türkiye son çeyrekte %3.8 büyüdü. Bu dönemde Hizmet faaliyetleri yüzde 6,6, hizmetler yüzde 6,4, inşaat yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,1, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,3 ve tarım sektörü yüzde 1,2 arttı.Sanayi yüzde 2,6; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 1,2 azaldı. Böylelikle sanayide birbirini izleyen 3. çeyrekte de daralma kaydedildi.


TCMB, Bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye dönüşüm hedefi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi. Yeni bir adım daha atılarak bankalara yeni çacakları Döviz Dönüşümlü Mevduatları da dönüşüm hedefine sayma imkanı getirildi.


Memur-Sen, memurlara yapılacak zamla, en düşük memur maaşının 1 Ocak 2024'teki yüzde 46,81'lik artışla 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükseleceğini bildirdi. Hakem

Kurul kararına göre memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak.


MTV ödeme süresi 6 Eylüle uzatıldı,Perşembe günü (7 Eylül) toplanacak Anayasa Mahkemesi, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) bu yıl iki kez alınmasını öngören yasal düzenlemenin iptali için CHP’nin başvurusunu da gündeme alabilir. Mahkemenin içtihatlarına göre, ek MTV’yle ilgili düzenlemenin iptal edilmesi bekleniyor.


Erdoğan, Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında hem hibe hem de kredi verileceğini belirtti.


Kira ve tarımsal üretim sözleşmesinden kaynaklı uzlaşmazlıkları için arabulucu dönemi başladı


İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin önüne geçilecek. Kişiler, kendilerine ve bir ya da ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan taşıt ve gayrimenkullare ait ilan veremeyecek.


Sigaraya paket başı 5 TL zam geldiği, şişe alkollü ürünelere 7-10 arası zam geleceği ifade edildi.


LPG’ye 5 Eylül gecesi litrede 1.5 TL zam yapılacağı ifade edildi.




Türkiye İstatistikleri




Yurt İçi ÜFE, Ağu'23 - Yİ-ÜFE aylık %5,89 arttı. Buna göre artış yıllık %49,41 oldu.


TÜFE, Ağu'23 - TÜFE aylık %9,09 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %58,94 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %64,85 oldu.


PMI, Ağu'23 - İstanbul Sanayi Odası İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,0 oldu. (ö:49,9)


Hizmet ÜFE, Tem'23 - H-ÜFE aylık %14,06 arttı. Buna göre artış yıllık %79,33 oldu.


Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı, Ağu'23 - 4 kişilik aile açlık sınırı aylık %4,6 arttı ve 12.198 TL oldu. Buna göre artış yıllık %77,0 oldu. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise 39.733 TL oldu.


Kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 39,3 milyar TL düşüşle 3,37 trilyon TL olarak kaydedildi.


Dış Ticaret İstatistikleri, Tem'23 - MTA ihracat önceki aya göre %4,5 azaldı; ithalat %11,9 arttı. TA ihracat önceki yılın aynı ayına göre %1,1 azaldı; ithalat %2,4 arttı. Dış ticaret açığı aylık 12,2 mr USD; 12 aylık 122,8 mr USD oldu.


Türkiye 2. çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 5,1 arttı. Mal ve hizmet ithalatı yüzde 20,3 artarken ihracatı yüzde 9 azaldı.


Krediler dipten büyüyor, yabancılar 3 haftada yarım milyar dolar sattı

KKM 39 milyar tl düştü, döviz mevduatı arttı 4.7 milyar dolar, TCMB rezervleri 5.2 milyar dolar azaldı


Ücretliler 2022 yılında %25.7 gelir elde ederken seçim sonrası 2023 te %34.3



Türkiye 5 yıllık CDS primi 376.56 puan

Vix korku endeksi 13.60 puan

Move volatilite endeksi 102.92 puan

DXY Dolar paritesi 104,042

USD10Y Tahvil faizi %4.19

Baltık Kuru Yük İndeksi 1065 puan


Yorumlar



Dünya


ABD Tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik rakamı sonrası tüm beklentiler Fed’in yeni bir faiz artırımı olmayacağı ancak mevcut faizlerin gelecek yılın ortalarına kadar kalacağı şeklinde fiyatlanmaya başladı. Bu durum altın, gümüş gibi değerli metallerin değer kazanmasına, ABD borsalarının yükselmesine, dolar endeksinde düşüşe yol açtı. Piyasalarda yeni faiz artırımı olmayacağına dönük olumlu hava eserken, bir çok yatırım şirketinin ABD borsalarından başlamak üzere, kripto paralar, Gayrımenkul fiyatlarında düzeltmelere karşı uyarıları artmakta.


Çin’deki büyüme rakamlarına dönük beklentiler düşerken, Çin’in faizleri düşürmesi, zorunlu karşılıkları azaltması ve Gayrımenkul sektörüne dönük olumlu düzenlemeleri borsaları olumlu olarak etkilemekte. Bununla birlikte sanayi emtiaları ve enerji fiyatlarına ilişkin olarak fiyatlarda düşüş beklentileri azalacaktır.



Türkiye


TÜİK’in enflasyonunun ilk defa Enag enflasyonunun üzerinde olması, TÜİK’in ekonomi yönetimi değişikliği sonrası ilk defa gerçekçi veriler açıklaması nedeni ile önemli. Kurumlara güven açısından maaş, kira, enflasyona endeksli tahviller, yasal faiz, yeniden değerleme oranları gibi konulara referans olan TÜİK enflasyonunun gerçek durumunu göstermeye başlaması oldukça önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilir.


KKM’den dövize çevrilebilir tutarın azaldığı ve çok büyük çoğunluğunun döviz mevduatına gittiği görülmekte. Söz konusu döviz satışı ile Merkez Bankasının döviz rezervi azalırken, döviz mevduatları zorunlu karşılık tutarları ve Bankaların Merkez bankasına olan swap anlaşmaları ile döviz tutarlarının yeniden swap kalemi ile Merkez Bakasında kaldığı görülmekte. Döviz mevduatına geçen tutarların ağırlıkla vadesiz döviz hesaplarına kaydığı görülmekle bilrllikte,

şimdilik Kur korumalı mevduattan çıkışın yönetilebildiği görülmekte.


KKM, 2021’den bu yana oluşan kur farkı zararının 703 milyar tl olduğu ve gelecekteki kur farkları ile birlikte bu tutarın 1.4 trilyon tl ye ulaşması bekleniyor.


Kredi faizlerindeki artışla birlikte ticari kredilerde yeniden kredi musluklarının açıldığı görülmekle birlikte, başta konut kredileri olmak üzere, tüketici kredilerinde ciddi daralma olduğu dikkat çekmekte.


Kurun 27 TL’nin altında tutulmasına dönük kamu satışları dikkat çekerken, kur korumalı mevduat dönüş ve yoğunluğu dikkate alınarak yapılan satışların maliyetinin bu anlamda azaldığı dikkate alınabilir.


Dış ticaret açığının 8.8 milyar dolar olarak gelmesi, düşük faiz ve kurların bu seviyede tutulması, büyüme rakamlarında en önemli kalemin tüketim harcamaları olması, döviz kurunda artış ihtimalini artırırken, tüketim harcamalarını kısmaya dönük yeni hükümet politikaları uygulanacağının bir göstergesi olarak dikkate alınabilir.


Kur Korumalı Mevduattan çıkan paranın bir kısmının borsaya girdiği tahmin edilirken, yabancıların 3 haftadır satış yapmaları ve endeksin direnç noktalarını aşmada zorlandığı dikkat çekmekte.




Yorumlar


Yatırım tavsiyesi değildir

https://www.kpro.com.tr

Kpro | Yönetim | Finans

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 29.10.2024

Goldman Sachs: Trump'ın gümrük vergileri ve vergi indirimleri altında euro dolar karşısında %10 düşebilir İstanbul Planlama Ajansı’nın...

Haftalık Ekonomik Bülten 23.10.2024

Mercer CFA Enstitüsü Küresel Emeklilik Endeksi'ne göre Hollanda 84.4 puanla en iyi emeklilik sistemine sahip ülke oldu. Türkiye ise 48.3...

Haftalık Ekonomik Bülten 15.10.2024

Eylül’de aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4,67, tüketici fiyat endeksi...

Comments


bottom of page