Haftalık Ekonomik Bülten
Dünya Haberleri
Fed/Powell: Enflasyonu dizginlemek için ek faiz artışları gerekli
ABD ve Kanada hava kuvvetlerinin bir tanınamayan bir aracı Michigan gölü üzerinde vurduğunu, Kanada Başbakanı Justin Trudeau basın toplantısıyla açıkladı
Belçika Başbakanı Alexander De Croo: "Deprem yüzünden 5,5 milyon Suriyeli evsiz kaldı. Türkiye ile anlaşalım, deprem mültecileri orada kalsın"
Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), IMF, Dünya Bankası, Dünya Gıda Programı ve Dünya Ticaret Örgütü gıda güvensizliğine dikkat çekilerek küresel gıda arzının 3 yılın en düşük seviyesine çekileceği uyarısında bulundu.
Fitch Ratings Çin ekonomisi için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 4,1'den yüzde 5'e çıkardı.
UEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, "Dünyanın elektrik talebi önümüzdeki üç yılda hızla artacak ve Japonya'nın mevcut elektrik tüketiminin iki katından fazla büyüyecek. İyi haber şu ki yenilenebilir kaynaklar ve nükleer enerji de, bu artışı karşılayabilecek şekilde büyüyor.
Türkiye Haberleri
Kahramanmaraş merkezli depremlerde son belirlemelere göre 29 bin 605 kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bir milyon 200 binden fazla afetzedenin barınma ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.
Hatay Havalimanı hizmet vermeye başladı
10 ili kapsayan OHAL tezkeresi TBMM'de kabul edildi
Milli Eğitim Bakanı Özer, "20 Şubat tarihi itibariyle 71 ilde eğitim ve öğretim devam edecek. 10 ilimizde de eğitim ve öğretime 1 Mart'a kadar ara veriyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle üniversitelerde tamamen uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. Üniversitelerimizin tamamının KYK'ye ait yurtlarını bu işlerde kullanacağız, zira yaza kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz. Depremzedelere bir yıl boyunca kira yardımı yapılacak. Bir yıl içinde binaları yeniden inşa etmeyi amaçlıyoruz
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Kararnameye göre, dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikayet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri de dahil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflar veya ilgililer bakımından belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafından tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlaştırma kurulularındaki süreler 6 Şubat'tan itibaren 6 Nisan'a kadar durduruldu.
Acil ve Afet Yönetimi (AFAD) Başkanlığı koordinasyonunda yapılan bağış ve yardımlar vergi indirimine konu edilebilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlar için mevcut ve yeni kredilerde 6 Şubat'tan itibaren 6 ay boyunca vade ve taksit kolaylığı imkanı tanındı.
Dünya Bankası, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'ye 1 milyar 780 milyon dolar kaynak sağlayacak.
BDDK), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlara yönelik kredi kartı limitlerinin artırılması, asgari borçların ve kredi vadelerinin ötelenmesi dahil birçok ilave karar aldı.
DASK: 30 bini aşkın hasar ihbarı var
Borsada işlemler 5 iş günü yapılmayacak, 8 Şubat’ta yapılan işlemler iptal edildi
BDDK, bankaların çekirdek sermaye yeterliliğine göre yüzde 10 ila 15 oranında temettü dağıtmasına izin verecek.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisi için 84 milyar doları aşan bir mali hasar yaratacağını belirtti. Öngörülen bu mali hasarın 70,75 milyar dolarının konut zararı, 10,4 milyar dolarının milli gelir kaybı ve 2,91 milyar dolarının işgünü kaybı olacağı tahmin edildi.
Fitch: Depremde sigortalanabilir kayıp 4 milyar doları aşabilir
Türkiye İstatistik ve Anketler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre net hata noksan girişi 2022'de 24,2 milyar dolarla rekor kırdı.
Ödemeler Dengesi, Ara'22 - Cari işlemler aylık 5,91 mr USD açık verdi. 12 aylık cari işlemler açığı 48,77 mr USD oldu.
Ciro Endeksleri, Ara'22 - MTA ciro endeksi önceki aya göre %5,9 arttı; sektörel endekslere bakıldığında sanayi %3,7 arttı; ticaret %8,2 arttı; hizmet %2,0 arttı ve inşaat %9,0 arttı.
Perakende Satış Endeksleri, Ara'22 - MTA perakende satış endeksi önceki aya göre %4,8 arttı; sektörel endekslere bakıldığında gıda, içecek, tütün %1,9 arttı; gıda dışı %5,5 arttı ve otomotiv yakıtı %6,9 arttı.
İnşaat Maliyet Endeksi, Ara'22 - İnşaat maliyet endeksi aylık %1,44 arttı, buna göre yıllık %78,40 artmış oldu. Bina inşaatı maliyet endeksi ise aylık %1,98 arttı, buna göre yıllık %78,31 artmış oldu.
Sanayi Üretim Endeksi, Ara'22 - TA sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %0,2 azaldı; MTA sanayi üretim endeksi ise önceki aya göre %1,6 arttı.
Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getirileri, Oca'23 - TÜFE'ye göre aylık en yüksek getiri %0,04 oranla altında; en yüksek kayıp ise %5,82 ile BIST100'de gerçekleşti.
İhracat İklimi Endeksi, Oca'23 - İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi 49,5 oldu. (ö:48,5)
Hazine Nakit Gerçekleşmeleri, Oca'23 - Nakit dengesi 54,31 mr TL açık; faiz dışı denge 34,42 mr TL açık verdi. 12 aylık toplam bakıldığında nakit dengesi 185,7 mr TL açık; faiz dışı denge 100,9 mr TL fazla verdi.
Reel Efektif Döviz Kuru, Oca'23 - ÜFE Bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 88,68; TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise 56,99 oldu.
Türkiye 5 yıllık CDS primi 538.40 puan
Vix korku endeksi 21,53 puan
Move volatilite endeksi 109,63 puan
DXY Dolar paritesi 103.684
USD10Y Tahvil faizi %3.742
Baltık Kuru Yük İndeksi 602 puan
Yorumlar
Dünya
Dünya’da FED’in beklenilen faiz artışı ve sonrasında Powell’ın nispeten daha yumuşak açıklamaları sonrası piyasalar bir denge bulma çabasında. Dolar endeksinde düşüş eğilimi sonrası toparlanma eğilimi, borsalar, değerli metaller, kripto paralar ve emtiaların fiyatlarının geri gelmesine neden olmakta.
Çin’in büyüme rakamlarının revize edilmesi, OPEC+ petrol arz artışlarının kısıtlı olması genel olarak petrol fiyatlarında yukarı yönlü beklentileri artırmakta. Çin virüs salgınına dönük haberlerdeki azalma dikkat çekici.
Baltık Yük Endeksindeki düşüş eğilimi, küresel tüketici talebinin azalma eğilimini gösterirken, özellikle ABD merkezli teknoloji şirketlerindeki büyük miktardaki personel azaltma eğilimi belirginleşmekte. Tüketici talebindeki azalma eğilimine yükselen faizler, başta konut fiyatları olmak üzere, tüketici odaklı firmalarda yeni sorunları yaratacağı öngörülebilir.
Türkiye
Depremin büyüklüğü ve etkileri ilk güne göre daha yoğun bir şekilde hissedilmekte. Can kayıpları ve yıkılan binalar sonrasında, barınma, hijyen, güvenlik gibi yeni sorunlar gündeme gelmekte.
Kısa vadede bölge üretiminde kısa vadeli sorunlar beklenirken, deprem sonrası inşaat ve inşaata dönük yoğun bir üretim ve harcama eğilimi beklenmekte.
Depremin seçime dönük belirsizlikleri artırması, seçimin ertelenebileceği ve olumsuz haberler borsa üzerinde ciddi olumsuzluk yaratmakla birlikte, toparlanma eğilimine gireceği öngörülebilir.
Cari açık ve net hata noksan kalemindeki rakamlardaki artış eğilimi dikkat çekmeye devam etmekte.
Yorumlar
Yatırım tavsiyesi değildir
Kpro | Yönetim | Finans
Comments